openbaar vervoer / studiereis

Grensoverschrijdend ov

Waar de grens ophoudt, gaat het leven van mensen door. Landelijke economieën raken steeds meer met elkaar verweven, waardoor de vraag naar grensoverschrijdende mobiliteit toeneemt.

Maar het openbaar vervoer blijft vaak nog een eilandje binnen het eigen land. De bus of trein rijdt soms niet verder dan de grens, terwijl er verderop in het buurland een grote stad ligt. Wanneer het ov wel de grens overgaat, wordt de reiziger geconfronteerd met een wirwar aan verschillende tariefsystemen en abonnementen. Kortom, waar grenzen vervagen blijft het grensoverschrijdend ov een barrière vormen. 

Toch maken we in Nederland stappen vooruit en verbeteren we het grensoverschrijdend ov gestaag. Zo is dit jaar de Drielandentrein geïntroduceerd die van Luik via Maastricht en Heerlen naar Aken rijdt. En gaat er vanaf december 2026 een rechtstreekse trein tussen Eindhoven en Düsseldorf. Daarnaast kun je nu in verschillende trein- en busverbindingen naar Duitsland met de ov-chipkaart betalen. 

Ook Lille en Kortrijk hebben te maken met de uitdagingen van grensoverschrijdend ov. Als onderdeel van de Eurometropolis Lille-Kortrijk-Doornik zijn deze steden flink met elkaar verweven. Benieuwd hoe deze steden met de grensoverschrijdende vraag naar mobiliteit omgaan? Bekijk het programma van onze studiereis naar Lille 🇫🇷 en Kortrijk 🇧🇪 en geef je op! Er zijn nog enkele plekken beschikbaar…

Gerelateerd

openbaar vervoer / studiereis

Studiereis naar Lille & Kortrijk

 

Forseti & Mobycon organiseren weer een studiereis vol inspiratie! Dit jaar met Lille en Kortrijk als bestemming met het thema: Publieke Mobiliteit – Grensverleggend.

openbaar vervoer / studiereis

Welkom bij Mobycon Job Punt

Blij zijn we met de komst van Job Punt. Vanaf maart heeft hij ons team aangevuld met zijn rijke ervaring. Hieronder stelt hij zich aan je voor en vertelt waarom de keuze viel op Mobycon.

openbaar vervoer / studiereis

Deelmobiliteit, ouderen en participatie

Annelot van Mourik had haar afstudeerstage bij Mobycon met als onderwerp ‘Deelmobiliteit, ouderen en participatie: het belang van effectieve participatiemethoden voor toegankelijke deelmobiliteit voor ouderen’. 

openbaar vervoer / studiereis

Woonwijken zonder auto's is de toekomst

Ook Vastgoed Actueel is geïnteresseerd in de autoluwe visie van Alex Roedoe. Terecht, want in de toekomst zullen we met name in woonwijken anders om moeten gaan met de ruimte én mobiliteit.